Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η 70η επέτειος της μάχης του Φαρδυκάμπου


Κοινή εκδήλωση για τη μάχη του Φαρδυκάμπου και το Ολοκαύτωμα των Σερβίων- Συμφωνία για αδελφοποίηση Σιάτιστας και Σερβίων

 
Κοινή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση της 70ης επετείου από τη μάχη του Φαρδυκάμπου και του Ολοκαυτώματος των Σερβίων, πραγματοποίησαν το Σάββατο 2 Μαρτίου οι Δήμοι Βοΐου και Σερβίων- Βελβεντού, στο Τραμπάτζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες δόξας- Ημέρες οδύνης» ξετυλίχτηκε το κουβάρι των ημερών του Μάρτη του ’43 όπου την ίδια ώρα σε Σιάτιστα και Σέρβια διαδραματιζόταν δύο εντελώς διαφορετικά περιστατικά, στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.
 
Στις 6 του Μάρτη οι Σιατιστινοί κέρδιζαν τη μάχη του Φαρδυκάμπου και στα Σέρβια οι κατακτητές προχωρούσαν στη θηριωδία του Ολοκαυτώματος της πόλης.
Αυτές οι στιγμές αναβίωσαν χθες στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Δημάρχων Βοΐου και Σερβίων Βελβεντου, Παναγιώτας Ορφανίδου και Βασίλη Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι μάλιστα συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση των πόλεων της Σιάτιστας και των Σερβίων, μετά από πρόταση του Δημάρχου Σερβίων- Βελβεντού.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα», ενώ στις ομιλίες τους οι δύο Δήμαρχοι στάθηκαν στα μηνύματα ενότητας και σύμπνοιας που κυριαρχούσαν τους αγωνιστές του ΄40, τα οποία όπως είπαν πρέπει να αποτελούν οδηγό και για τους σύγχρονους Έλληνες. 
 

Η 70η επέτειος της μάχης του Φαρδυκάμπου
 
Την ηρωική μάχη του Φαρδυκάμου τίμησαν σήμερα στο ομώνυμο μνημείο, αρχές, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων και πολίτες του Βοΐου, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στους αγωνιστές εκείνων των ημερών που κατάφεραν να κατατροπώσουν τους κατακτητές, γράφοντας μια λαμπρή σελίδα στον αγώνα για την ελευθερία.
 
Ήταν Μάρτης του ’43 όταν κάτοικοι της Σιάτιστας με τη βοήθεια ανταρτών από τα Γρεβενά διέλυσαν ιταλική φάλαγγα 10 αυτοκινήτων κινούμενη προς την Καστοριά προς τα Γρεβενά. Η αιχμαλωσία στρατιωτών κάνει έξαλλους του Ιταλούς που ετοιμάζουν αντίποινα, κάτι που φυσικά προέβλεψαν οι αντάρτες του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ οι οποίοι κινήθηκαν προς τη Σιάτιστα ώστε να προφυλάξουν την περιοχή.
 

Οι Ιταλοί ξεκινούν σφοδρή επίθεση προς τη Σιάτιστα, βρίσκουν όμως απέναντί τους έναν αποφασισμένο για την ελευθερία λαό, όλων των ηλικιών που στις 6 του Μάρτη καταφέρνει να επιφέρει βαριά πλήγματα στον εχθρό του οποίου στρατιώτες αιχμαλωτίζει.
Εκείνες οι λαμπρές ημέρες για το λαό της Σιάτιστας ζωντάνεψαν πάλι σήμερα, στο μνημείο του Φαρδυκάμπου, στην 70η επέτειο της μάχης.
 



Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος Βοϊου, Δημήτρης Παλασόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο ηρωισμό και την αποφασιστικότητα όσων πολέμησαν εκείνες τις ημέρες προκειμένου να κρατήσουν αδούλωτα τα ιερά χώματα της περιοχής.
Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Σβώλης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Κατσαούνης.
Από πλευράς Δήμου Βοΐου παραβρέθηκαν η Δήμαρχος, Παναγιώτα Ορφανίδου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώτης, Γαρούφος, Παλασόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιάτιστας, Ναούμ Τσιαούσης, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.   

 


 http://www.tovoion.com/