Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η Κοπή της Βασιλόπιτας του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα»


Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωΐ ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων  έκοψε την Βασιλόπιτά του. Την εκδήλωση τίμησαν οι Ιερείς της πόλης  που τέλεσαν και τη σχετική Ακολουθία και ευλόγησαν την πίτα, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντόπουλος Βασίλειος με τους Αντιδημάρχους και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, ο Πρόεδρος των Σερβιωτών Θεσσαλονίκης κ. Ηλίας Ράπτης και πάρα πολλοί πολίτες, σε μια αίθουσα όχι απλώς κατάμεστη αλλά όπου υπήρχε το αδιαχώρητο.
Αφού ευλόγησαν οι Ιερείς την πίτα και ευχήθηκαν για την καινούργια χρονιά, η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. στον χαιρετισμό της απηύθυνε τις ευχές του Δ.Σ. ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια και προ πάντων το Δήμο Σερβίων- Βελβεντού και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε:
 «Στο χρόνο που πέρασε προσπαθήσαμε όσο μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στο χρέος μας ως Μορφωτικός Όμιλος. Μοναδικό κίνητρο σ’ όλες τις ενέργειές μας η αγάπη για τον τόπο μας και μοναδικός στόχος να προσφέρουμε και να υπηρετήσουμε τον τόπο μας με τις μικρές μας δυνάμεις…
Λειτουργήσαμε ανελλιπώς το Γραφείο του Ομίλου όλο το χρόνο και ταυτόχρονα λειτούργησε και η βιβλιοθήκη μας, ως δανειστική. Με τη στήριξη πολλών εκδοτικών οίκων, της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων φορέων, καθώς και κάποιων ιδιωτών η βιβλιοθήκη μας έχει ξεπεράσει τις 3 000 βιβλία, όλων των κατηγοριών. Το ίδιο λειτουργούν και οι υπολογιστές με ελεύθερο ίντερνετ για όλους.
Όλο το χρόνο λειτούργησε και το Λαογραφικό μας Μουσείο με τη στήριξη φυσικά του Δήμου μας, που μας παραχώρησε υπάλληλο για το σκοπό αυτό.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάναμε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν στην Ιστορία του τόπου μας,  σε θέματα Ιατρικά,  Παιδαγωγικά, Μουσικά, Ψυχαγωγικά. Πραγματοποιήσαμε σειρά εκδηλώσεων στο δεκαήμερο της Αγίας Κυριακής, οπότε και κάναμε την Πανσερβιώτικη Συνάντηση, που κάθε χρόνο βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Καλέσαμε και άλλους Συλλόγους και συνεργαστήκαμε, όπως της Άρτας, της Κομοτηνής, του Άργους Ορεστικού κλπ. Στον ετήσιο χριστουγεννιάτικο Χορό μας τιμήσαμε όλους τους μαθητές των Λυκείων Σερβίων τους εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τους αγώνες των νέων παιδιών για την πνευματική τους κατάρτιση και την αποκατάστασή τους και επιδίωξή μας είναι να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στους νέους. Τιμήσαμε επίσης με ιδιαίτερη χαρά φέτος τους δίδυμους αδελφούς Γκουντούλα, Απόστολο και Νίκο, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου και προβάλλουν και τιμούν με τον αγώνα και τις νίκες τους τα Σέρβια. Τίμησε την εκδήλωσή μας και η Αλεξάνδρα Τσιάβου, μνηστή του Αποστόλη, Τρίτη Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στο Λονδίνο.
Το 2012, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερβίων από τους Τούρκους φροντίσαμε να τιμήσουμε την επέτειο με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσαμε. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες που αφορούν ιδιαίτερα τον τόπο μας, κάναμε πολλές εκδηλώσεις με ιστορικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο και παρουσιάσαμε σχετικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.  Ως επισφράγισμα για το 2012 εκδώσαμε το Ημερολόγιό μας του 2013, αφιερωμένο στα «100 χρόνια ελεύθερα Σέρβια, σελίδες Ιστορίας και μνήμης». Η περίοδος αυτή της Ιστορίας μας μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς και η του Ολοκαυτώματος που προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερες μαρτυρίες για την περίοδο αυτή της ιστορίας των Σερβίων. Με τη δική μας συμβολή και τις ενέργειες του Δήμου μας αναγνωρίστηκαν επί τέλους τα Σέρβια ως μαρτυρική πόλη.
Προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς στην έκδοση της Εφημερίδας μας,  σεβόμενοι τις Αρχές του Ομίλου μας, και παρακαλούμε και πάλι όσους μπορούν, να φέρνουν θέματα πολιτιστικά ή τοπικού ενδιαφέροντος για να πλουτίζεται η ύλη της Εφημερίδας.
Συμμετείχαμε με τα χορευτικά και τη Χορωδία μας σε πολλές εκδηλώσεις και εκτός Σερβίων, καλεσμένοι από φίλους Συλλόγους, όπως στην Αγχίαλο της Βουλγαρίας, στην Άρτα, στον Μικρόκαμπο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Πραγματοποιήσαμε πενθήμερη εκδρομή στην Πράγα- Βουδαπέστη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας με τον ουγγροελληνικό-κυπριακό Σύλλογο Φιλίας της Βουδαπέστης ,  και άλλες ημερήσιες.
Στις δραστηριότητες του Ομίλου όλα τα τμήματά μας λειτουργούν κανονικά. Το τμήμα Ζωγραφικής που αποτελείται από τρία τμήματα, η Χορωδία, το τμήμα σκακιού. Προσανατολιζόμαστε για ένα τουρνουά σκακιού στα Σέρβια προς την άνοιξη. Τα χορευτικά μας, φέτος λειτουργούν επτά τμήματα.
Κλείνοντας η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα του Ομίλου, την έλλειψη χώρου. «Είμαστε, είπε, ο μόνος άστεγος πολιτιστικός Σύλλογος στην περιοχή. Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε πολύ καλύτερα, αν είχαμε έναν δικό μας κατάλληλο χώρο για όλες τις χρήσεις, να τον διαμορφώσουμε ανάλογα και να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας.  Το απαιτεί προ πάντων η νεολαία του τόπου μας, η οποία και αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μέλημά μας.»
Ζήτησε κατόπιν τη συνεργασία όλων. Ο μορφωτικός Όμιλος είπε «Είναι ο χώρος που μπορεί να μας ενώνει όλους και να δέχεται και άλλους, χωρίς φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές. Είναι ο χώρος στον οποίο ιδιαίτερα μπορεί να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά, που είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού.»
Τέλος κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους να πλαισιώσουν τις τάξεις του Ομίλου, να τον νιώθουν δικό τους και να είναι ενεργά μέλη.
Στη συνέχεια κλήθηκε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντόπουλος για έναν χαιρετισμό, ο οποίος ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι καλή, πιο «παραγωγική για τον Όμιλο, το Δήμο και όλη τη χώρα μας». Συγχάρηκε το Δ.Σ. του Μ.Ο.Σ. για όλες τις εκδηλώσεις του κατά την διετία που είναι Δήμαρχος. «Ο Μ.Ο.Σ για μας, είπε, στο επίπεδο του δήμου αλλά κυρίως για την πόλη των Σερβίων,  αποτελεί τον πυρήνα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και την καρδιά του πολιτισμού.»
Εδώ ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πατριάρχη στα Σέρβια που είχε όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς αναδεικνύεται από τέτοιου είδους επισκέψεις και συνολικά ο τόπος μας. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουν τη στήριξη του Μορφωτικού Ομίλου. «Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Μορφωτικό Όμιλο. Άλλωστε η παρουσία τόσο πολυπληθούς ακροατηρίου δείχνει ότι ο Σύλλογος αγκαλιάζεται από όλους τους πολίτες και επομένως έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε το Σύλλογο αυτό. Πέρα όμως από την υποχρέωση είναι και στη δική μας αντίληψη ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτιστικές και αθλητικές πρέπει να είναι στην κορωνίδα των προσπαθειών του Δήμου, γιατί ο πολιτισμός εξυψώνει τα ήθη και βελτιώνει το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι συνεργαστήκαμε πολύ καλά, ιδιαίτερα φέτος, θα έλεγα άριστα.»
Αναφέρθηκε τέλος στην κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου που θεωρεί βέβαιο ότι θα ξεκινήσει εντός του 2013 και θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015.  Προγραμματίστηκε η ανακατασκευή του Γεφυριού, του Αγ. Κων/νου, η σκεπή της Βασιλικής.
Κλείνοντας απηύθυνε ευχές για ένα καλύτερο έτος το 2013, με υγεία, δημιουργικό και αποτελεσματικό.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ηλίας Ράπτης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές όλων των Σερβιωτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη και μας κάλεσε την μεταπροσεχή Κυριακή στην κοπή της δικής τους Βασιλόπιτας.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος ανακοίνωσε απόφαση του Δ.Σ. με την οποία τιμήθηκαν με ένα αναμνηστικό δώρο τρεις πρωτεύσαντες μαθητές κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά το 2012 από τα Λύκεια της πόλης μας (δύο από το Γενικό και ένα από το ΕΠΑΛ. Οι επιτυχόντες του ΓΕΛ είναι 40, του ΕΠΑΛ 7).
Πρώτη από το Γενικό Λύκειο Σερβίων είναι η Χριστίνα Λάσπα με βαθμό πρόσβασης 19, 07, που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Δεύτερη από το Γενικό Λύκειο Σερβίων η Πασχοπούλου Αναστασία με βαθμό 17,08 Εισήχθη στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Πρώτος από το ΕΠΑΛ Σερβίων ο Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης με 1813 μόρια εισήχθη στα ΤΕΙ Αθηνών (σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ)
Συνεχίζοντας η Πρόεδρος αποκάλυψε ότι φέτος είχαμε και μια γενναία προσφορά από την εταιρεία AMERICAN genetics. Μετά από σύντομη παρουσίαση της Εταιρείας έδωσε το λόγο σε εκπρόσωπό της, τον Γιώργο Τσαπρούνη, γεωπόνο – γενετιστή, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:
«Η American genetics είναι μια Ελληνο - Ιταλική ερευνητική και σποροπαραγωγική εταιρεία, δημιουργίας γενετικού υλικού στα υβρίδια καλαμποκιού, τη σόγια και τη μηδική. Δημιουργήθηκε πριν δέκα χρόνια…
Η American genetics αναπτύσσει σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έρευνας και αξιολόγησης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει δυο κέντρα έρευνας, ένα στην περιοχή των Γιαννιτσών και το δεύτερο στο Νέο Σκοπό Σερρών.
Η εταιρεία, με τις πέντε θυγατρικές της στην Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία και Βουλγαρία, έχει εμπορική παρουσία ή είναι σε στάδιο δοκιμών σε εικοσιπέντε χώρες, όπου πέρα από  τους γείτονές μας της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής,  συμπεριλαμβάνονται η Αγκόλα, το Πακιστάν και η Ιαπωνία.
Στόχος είναι να υπάρχει μια σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με σκοπό την υλοποίηση νέων ιδεών, από νέους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή τρέχουν προγράμματα έρευνας, αξιολόγησης και ευρύτερης συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, με τα ΤΕΙ Φλώρινας και Θεσσαλονίκης καθώς και με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.
Πέρα από την επιχειρηματική της αποστολή  όμως, η American genetics δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική της αποστολή.»
Η Εταιρεία πρόσφερε δύο επιταγές των 500 Ε σε δύο πρωτοετείς φοιτητές, με κριτήρια βαθμολογικά και κοινωνικά.

Προσφέρθηκε στη συνέχεια η πίτα υπό τους ήχους της Μουσικής Μπάντας και η εκδήλωση έκλεισε με τη Χορωδία του Ομίλου που έψαλε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλλαντα και άλλα τραγούδια.
Η τυχερή της χρονιάς πήρε ένα ωραίο χρυσό κωνσταντινάτο φλουρί.
Καλή Χρονιά σε όλους.