Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

«100 χρόνια ελεύθερα Σέρβια» Εκδήλωση του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα» στην ΑθήναΟ Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων ¨Τα Κάστρα» συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Σερβίων και της Μακεδονίας από τους Τούρκους πραγματοποίησε εκδήλωση στην Αθήνα το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου με θέμα «100 χρόνια ελεύθερα Σέρβια» Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Σερβιωτών Αθηνών, στον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου, ευγενικά προσφερθέντα από το Δήμο Αθηναίων. Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί Σερβιώτες και Δυτικομακεδόνες των Αθηνών, μεταξύ των οποίων η πρώην Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, της οποίας η μητέρα κατάγεται από τα Σέρβια, και πολλοί φίλοι Αθηναίοι, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κ. Τζιτζάς Αποστόλης.  Ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Λαζαριώτη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σερβιωτών Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος στον χαιρετισμό του καλωσώρισε τα μέλη του «δραστήριου Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της ιστορικής μας κωμόπολης από τον τουρκικό ζυγό. Πράγματι είπε, η 10η Οκτωβρίου του 1912 σηματοδοτεί την αρχή της απελευθέρωσης ολοκλήρου της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, ύστερα από 400 περίπου χρόνια σκλαβιάς. Είναι τιμή για την πόλη μας ότι αυτή πρώτη υποδέχθηκε τον ελευθερωτή ελληνικό στρατό μετά τη νικηφόρο μάχη στα Στενά του Σαρανταπόρου, ως πρώτη ελεύθερη πλέον ελληνική πόλη. Έκτοτε αρχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σήμερα εμείς οι ξενιτεμένοι Σερβιώτες της Αθήνας που δε λησμονήσαμε ποτέ τον τόπο μας και μαθαίνουμε τα νέα του με ιδιαίτερη χαρά, υποδεχόμαστε τον Μορφωτικό Όμιλό σας «Τα Κάστρα» και σας συγχαίρουμε για όλες τις κοινωνικές και τις πολιτιστικές σας δραστηριότητες. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε την άξια πρόεδρό σας, κυρία Χρυσάνθη Καραγιαννίδου που χάρη στις άοκνες προσπάθειές της συνετέλεσε στην προβολή του τόπου μας.  ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ».

Η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σερβίων κ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου στον χαιρετισμό της αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και όλη τη στήριξη της διοργάνωσης, τόνισε: «Προερχόμαστε από τα Σέρβια, από μία πόλη μαρτυρική, η οποία υπέστη        ολοκαυτώματα με κορυφαίο αυτό του 1943 που από τα 1100 περίπου σπίτια έμειναν όρθια μόνο 7 και οι νεκροί άγγιξαν τις 2 εκατοντάδες. Μόλις προ δύο μηνών αναγνωρίστηκαν και επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία ως μαρτυρική πόλη και δημοσιεύθηκε το σχετικό διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρόμοιο ολοκαύτωμα μικρότερης έκτασης σε άψυχο υλικό, όχι όμως και σε έμψυχο, έπαθε η πόλη μας και στους αγώνες του 1912. Aυτούς τους αγώνες και αυτές τις θυσίες θέλουμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εμείς σήμερα. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.»  Τόνισε δε ότι οι νικηφόροι αγώνες στο Σαραντάπορο και στις Πόρτες άνοιξαν το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση αναγνώσθηκαν χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση απευθυνόμενος στους Δυτικομακεδόνες των Αθηνών. Τόνισε ότι «Η απελευθέρωση του 1912 δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός. Είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές της πορείας του Έθνους μας που απέδειξε ότι ο λαός μας ξέρει να αγωνίζεται και να μεγαλουργεί έχοντας ως συμμάχους την αιώνια ελληνική πίστη στην αξία του ανθρώπου, το γνωστό ελληνικό Ανθρωπισμό, την πίστη στο έθνος και την ιδέα της εθνικής συνείδησης.  Και συνέχισε ότι «Η ταραγμένη και φορτισμένη από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις εποχή μας, επιβάλλει τη δημιουργία μίας ώριμης ελληνικής συνείδησης και μίας νέας αντίληψης ζωής και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας.» Τέλος διαβεβαίωσε οτι «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα» για τη διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων του Δυτικομακεδονικού πολιτισμού. Από πλευράς μου και εκ μέρους όλων των συμπατριωτών της Δυτικής  Μακεδονίας συγχαίρω το Μορφωτικό Όμιλο Σερβίων «Τα Κάστρα» για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερβίων.»                                                                                                
Ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλειος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία της πόλης των Σερβίων. «Η μάχη του Σαρανταπόρου, των Λαζαράδων, η μάχη στις Πόρτες και η απελευθέρωση της πόλης των Σερβίων είναι ξεχωριστές στιγμές σε αυτή την μακραίωνη διαδρομή… για τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος.» Τόνισε στη συνέχεια ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να είναι Δήμαρχος στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού. «Το βαρύ φορτίο και η πρόκληση μεγάλη». Αναφέρθηκε τέλος στις στοχευμένες δράσεις που πραγματοποιεί ή που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη των Σερβίων. Τέλος κάλεσε όλους τους συμπατριώτες να επισκεφτούν τα Σέρβια όσο πιο ταχτικά μπορούν. «Το μήνυμα που στέλνει η μάχη στις Πόρτες 100 χρόνια πριν, είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ένα μήνυμα ενότητας και διαρκούς προσπάθειας.»
Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή με εικόνες από το πλούσιο και όμορφο φυσικό περιβάλλον του τόπου, τη μάχη του Σαρανταπόρου και της Πόρτας και την είσοδο των ελευθερωτών στα Σέρβια, και ένα μικρό video από το Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων. Η χορωδία του Ομίλου παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια και το εφηβικό χορευτικό τμήμα του παρουσίασε Μακεδονικούς χορούς.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε Ομιλία από την Πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου, Φιλόλογο κ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, με θέμα . Η μάχη του Σαρανταπόρου  και της Πόρτας και η σημασία της στην περαιτέρω εξέλιξη του αγώνα. Η ημέρα της απελευθέρωσης στα Σέρβια. Τονίστηκε η σημασία της μάχης του Σαρανταπόρου και της Πόρτας και φάνηκε η σπουδαιότητά της στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Οι Σερβιώτες «χάρηκαν» ακούγοντας πτυχές της ιστορίας τους που τους ήταν άγνωστες –όπως ομολόγησαν στο τέλος- και ένιωσαν για άλλη μια φορά πόσο η πόλη τους θυσιάστηκε και πάλι στους εθνικούς αγώνες. Στα Σέρβια οι Τούρκοι εκδικήθηκαν την ήττα τους με τους 117 Εθνομάρτυρες που τους σκότωσαν με τον πλέον φρικτό τρόπο και τα Σέρβια –η τουρκική συνοικία- παραδόθηκαν στις φλόγες στη συνέχεια από Έλληνες για να εκδικηθούν το θάνατο των αδικοχαμένων Εθνομαρτύρων…
Η εκδήλωση εκτός από την ιστορική σημασία της είχε και άλλη. Συναντήθηκαν Σερβιώτες που είχαν χρόνια να βρεθούν και κάποιοι που είχαν χωρίσει μετά τα μαθητικά τους χρόνια και τώρα βρέθηκαν με άσπρα μαλλιά. Ήταν ένα «αντάμωμα» που έδωσε σε όλους χαρά και προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. –Μέχρι από την Κάρυστο ήλθε μια συμπατριώτισσά μας, η Λούλα Αληχανίδου, και μας συγκίνησε όλους με την αγάπη και τη λαχτάρα της για την πατρίδα. Προβληματισμοί και σκέψεις για το μέλλον έπεσαν πολλά στο τραπέζι.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μικρή διασκέδαση σε ταβέρνα της Πλάκας, όπως είχαν προγραμματισθεί από πριν. Το ευχάριστο ότι εκτός από τους «εκδρομείς» ήρθαν και πολλοί Σερβιώτες των Αθηνών και εκεί μπορέσαμε πιο χαλαρά να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις για διάφορα θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Ήταν κάτι πολύ ευχάριστο και πολύ γόνιμο.
Την άλλη μέρα στο λίγο χρόνο που είχαμε επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης και θαυμάσαμε τα επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού και στη συνέχεια περπατήσαμε και ξεναγηθήκαμε στο βράχο της Ακρόπολης. Η ημέρα ήταν υπέροχη και διευκόλυνε πολύ όλες τις δραστηριότητές μας.
Η επίσκεψή μας στην Αθήνα έκλεισε με ένα ζεστό καφέ, προσφορά του δικού μας π. Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, που μας περίμενε υπομονετικά για να μας περιποιηθεί.

 Αυτοί είναι οι Σερβιώτες: ΑΡΧΟΝΤΕΣ