Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015



Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων
        «Τα Κάστρα»
Θεατρική Παράσταση
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, ώρα 9.00 μ.μ.
Υπαίθριο Θέατρο, Σέρβια
Είσοδος Ελεύθερη
Οι «εορταστικές-πολιτιστικές» εκδηλώσεις του Μ.Ο.Σ. αρχίζουν την Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 και ώρα 9.00 μ.μ. με τη Θεατρική Παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο Υπαίθριο Θέατρο της Βυζαντινής Καστροπολιτείας μας.
Το έργο θα παρουσιάσει η θεατρική Ομάδα “Χ-αίρεται” που δημιουργήθηκε στην Κοζάνη τον Δεκέμβρη του 2011, έχοντας ως στόχο να αποτελέσει ένα «σύγχρονο θεατρικό μπουλούκι» που να ταξιδεύει το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η υπόθεση του έργου:
Η Αντιγόνη πιστή στο δίκαιο και τις ηθικές αξίες, επιχειρεί να θάψει το άταφο σώμα του αδερφού της Πολυνείκη, πηγαίνοντας κόντρα στους νόμους της πολιτείας. Ένα διαχρονικό τραγικό σχόλιο στην  αλαζονεία της εξουσίας. Ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κείμενο βαθύτατα πολιτικό, η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του, συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας…
Η σύγκρουσή της Αντιγόνης με την εξουσία και τον νέο κυβερνήτη της Θήβας Κρέοντα είναι αναπόφευκτη και την οδηγεί στο θάνατο. Η ανατρεπτική ματιά στο ανέβασμα του έργου φέρνει τον λόγο του Σοφοκλή στο σήμερα, θυμίζοντάς μας πως τα νοήματά του είναι διαχρονικά και επίκαιρα.
Η σκηνοθεσία
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μια διαφορετική από κάθε άποψη σκηνοθετική προσέγγιση: η κυκλική διάταξη των θεατών ορίζει το σκηνικό χώρο και προσφέρει αμεσότητα στην απόδοση του κειμένου, αφού όλα συμβαίνουν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές, κάνοντάς τους αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση ο Σοφοκλής συνδιαλέγεται με το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τ. Λειβαδίτη, το «Αερικό» του Θ. Παπακωσταντίνου, αλλά και με απόσπασμα χωρίου από την Καινή Διαθήκη. 
Σκηνοθεσία – Επεξεργασία κειμένου: Στέλιος Χλιαράς


Συντελεστές της Παράστασης
Ηθοποιοί:
Αργυρώ Κουρλίτη : Ισμήνη,
Τειρεσίας, Εξάγγελος
Ολίνα Μανωλοπούλου : Αντιγόνη
Στάθης Νατσιός : Κρέοντας
Στέλιος Χλιαράς : Φύλακας, Αίμονας, Άγγελος
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Επιμέλεια κίνησης: Αργυρώ Κουρλίτη
Μουσική: Παναγιώτης Δημόπουλος
Χειρισμός μουσικής: Κων/να Δινοβίτση
Οργάνωση παραγωγής: Πηνελόπη Κολοβού
Επιμέλεια αφίσας: Εύη Μιμίκου
Φωτογραφίες: Ευριπίδης Τσατσιάδης
Ειδικός συνεργάτης: Νίκος Χαλβατζής