Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

7ήμερη εκδρομή.
Σέρβια–Τσανάκκαλε –Αϊβαλί – Πέργαμος-Σμύρνη– Προύσα –Κωνσταντινούπολη.
11-17 Ιουλίου 2015
1η ημέρα: Σέρβια - Τσανάκκαλε. 650 χιλιόμετρα.
Αναχώρηση στις 05.00. Διασχίζοντας τμήματα της Εγνατίας οδού και κάνοντας τις προβλεπόμενες στάσεις, φθάνουμε στο συνοριακό σταθμό των Κήπων, όπου  επισκεπτόμαστε τα καταστήματα των αφορολογήτων ειδών. Περνώντας τη γέφυρα του Έβρου, μπαίνουμε στο τουρκικό έδαφος. Διασχίζουμε την Ευρωπαϊκή Τουρκία, και περνώντας από την Καλλίπολη στη Λάμψακο, από την Ευρώπη στην Ασία, φθάνουμε, στο λόφο του Χισαρλίκ, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας. Θαυμάζουμε τα εκεί αρχαιολογικά εκθέματα, στην αρχή των στενών των Δαρδανελίων. Φθάνουμε στο Τσανάκκαλε, το κάστρο των τσανακιών, διανυχτέρευση
2η ημέρα: Τσανάκκαλε -  Αϊβαλί – Πέργαμος – Σμύρνη. 300 χιλ.
Διαβαίνοντας τα όρη Κιμιντλένια, όπως τα αναφέρει ο Ηλίας Βενέζης στην Αιολική Γη, φθάνουμε στην αιγαιοπελαγίτικη γραμμή. Κατευθυνόμενοι προς το Αϊβαλί. επισκεπτόμαστε τη Χώρα των Μοσχονησίων, όπου θαυμάζουμε το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στο Αϊβαλί, μια βόλτα στα παλιά ελληνικά σπίτια, ένας καφές στο σκέκι του Μπαλή. Επόμενος προορισμός μας, η Πέργαμος. Βλέπουμε τα ερείπια της Κόκκινης βασιλικής, του μεγαλύτερου ναού της Ανατολής στα ρωμαϊκά χρόνια. Ξενάγησή στο Ασκληπιείο της Περγάμου, όπου γιάτρεψε και ο Γαληνός. Απέναντί μας, δεσπόζει η Ακρόπολη, τα ευρήματα της οποίας εκτίθενται στο Βερολίνο. Συνεχίζουμε προς τη μαρτυρική μητρόπολη της Ιωνίας, τη μοναδική Σμύρνη. Διανυχτέρευση,  έχοντας ελεύθερο χρόνο στην παραλία της πόλης το βράδυ.
3η ημέρα:  Σμύρνη – Έφεσος - Κιρκιντζές. 100 χιλιόμετρα.
Περιήγηση στην όμορφη πόλη. Βλέπουμε το Διοικητήριο με το γραφικό ρολόι του, την άνω πόλη με τα τείχη του Κατιφέ Καλέ, το Άλσαντζακ, την ελληνική συνοικία της πόλης. Ακολούθως κατευθυνόμαστε στην αρχαία Έφεσο, όπου θαυμάζουμε το σημαντικότατο αρχαιολογικό της χώρο. Ακολουθεί η επίσκεψή μας στο ιστορικό χωριό Κιρκιντζές, την ιστορία του οποίου  περιγράφει η Διδώ Σωτηρίου στα «Ματωμένα χώματα». Συνεχίζουμε για το γνωστό τουριστικό θέρετρο του Κουσάνστασι, απέναντι από τη Σάμο. Ελεύθερος χρόνος στην πλούσια αγορά της πόλης.   Επιστροφή στη Σμύρνη,  διανυχτέρευση.
4η ημέρα: Σμύρνη  –Προύσα - Κωνσταντινούπολη. 450 χιλιόμετρα.
Περνώντας από τη Μαγνησία, το Παλαιόκαστρο, φθάνουμε στην καταπράσινη Προύσα, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Ουλουντάγκ. Επισκεπτόμαστε το κενοτάφιο του Καραγκιόζη, το Ουλού τζαμί, χτισμένο το 1399 και κάνουμε μια περιήγηση στην παλιά γραφική πόλη της Προύσας, γνωστής για τα υφαντά της, τις χειροποίητες δαντέλες, πετσέτες, μεταξωτά και ρολόγια. Συνεχίζουμε για Κωνσταντινούπολη, περνώντας από τον Αστακινό κόλπο. Τακτοποίηση  στο ξενοδοχείο,
5η ημέρα: Κωνσταντινούπολη .
Επίσκεψη στο Βυζαντινό ιππόδρομο, όπου  βλέπουμε τη γερμανική κρήνη του Κάϊζερ, δώρο στο Μουράτ Β΄, τον Αιγυπτιακό οβελίσκο που φέρει επάνω του ιερογλυφικά, το χάλκινο κίονα των Δελφών, τη στήλη του Πορφυρογέννητου. Επόμενη επίσκεψή μας, στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα των αιώνων, το Ναό της του Θεού Σοφίας, το δημιούργημα των αρχιτεκτόνων, Ανθέμιου και Ισίδωρου. Ολοκληρώνουμε  στο Βυζαντινό Ιππόδρομο με την επίσκεψή μας στη Δεξαμενή του Ιουστινιανού, με τους διαφόρων ρυθμών κίονες. Απέναντι βλέπουμε το εντυπωσιακό Μπλε τζαμί. Αναχωρούμε για τη Μονή της Χώρας, την κορυφαία πινακοθήκη ψηφιδωτών στον κόσμο. Εικόνες από τα Ευαγγέλια  μας παρουσιάζονται στην οροφή των ναρθήκων.  Νωρίς το απόγευμα, συμμετέχουμε προαιρετικά σε μια πλωτή περιήγηση στο μοναδικό Βόσπορο, το κανάλι που ενώνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα. Το βράδυ κάνουμε by Night στο Ορτάκιοϊ-Μεσοχώρι.
6η ημέρα: Κωνσταντινούπολη - Πριγκηπόνησα .
Κάνουμε έναν οδικό « περίπλου » των Θεοδοσιανών τειχών, τοπογραφώντας έτσι τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Επισκεπτόμαστε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, με το θαυματουργό της αγίασμα και τους τάφους των Πατριαρχών και των Ευεργετών. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη σκεπαστή αγορά της Πόλης, το γνωστό Καπαλί Τσαρσί, με τα 4.000 μαγαζιά, όπου μπορούμε να βρούμε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων. Από κει, πλέουμε προς την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και με ναυλωμένο καραβάκι πλέουμε (προαιρετικά) προς το τρίτο νησί των Πριγκηπονήσων, τη Χάλκη. Πάνω στο λόφο της Ελπίδας επισκεπτόμαστε την περιώνυμη Θεολογική σχολή. Κατηφορίζουμε και πλέουμε προς το τέταρτο νησί των Πριγκηπονήσων, την Πρίγκηπο, το ωραιότερο και μεγαλύτερο νησί, με λίγους εναπομείναντες Έλληνες ομογενείς. Προαιρετικά βραδινή διασκέδαση στην περιοχή του Κουμ Καπί, με ζωντανή μουσική και ανατολίτικους χορούς.
7η ημέρα:  Κωνσταντινούπολη – Σέρβια. 750 χιλιόμετρα.
Επισκεπτόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κιβωτό της Ορθοδοξίας μας. τον πατριαρχικό ναό, βλέπουμε τα γραφεία του Πατριαρχείου, όπως και την αίθουσα της έψησης του Αγίου Μύρου Επιστρέφουμε στα Σέρβια.

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί με το Τουριστικό Γραφείο Θεσσαλονίκης «Άθως»
Τιμή κατ’ άτομο 300 Ευρώ
Περιλαμβάνει :
Μεταφορά με κλιματιζόμενο λεωφορείο
Διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων. (Τσανάκκαλε IRIS, Σμύρνη AKSAN, Κων/πολη SANTA PERA) Με ημιδιατροφή  (πρωϊνό και ένα γεύμα όλες τις ημέρες)
Αρχηγό-συνοδό του τουριστικού Γραφείου
Ξεναγήσεις-περιηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ταξιδιωτική ασφάλιση
Δεν περιλαμβάνει εισόδους σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κρουαζιέρες και ό,τι χαρακτηρίζεται ως προαιρετικό.
Ενημερωτικά:
Νόμισμα: η τουρκική λίρα : 1 Ευρώ = 2,952 λίρες (περίπου 3)
Ώρα ίδια με την Ελλάδα
Τηλεφωνούμε στην Ελλάδα με το 0030+

Όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν εγκαίρως στο Γραφείο του Μ.Ο.Σ. 24640 22555