Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τουριστικοί πράκτορες στη Δυτ. Μακεδονία Πάλι έξω τα Σέρβια

Διαμαρτυρία προς τον Ε.Ο.Τ.  Π.Υ.Τ.  Δυτικής Μακεδονίας

Γράφει η Χρυσάνθη Καραγιαννίδου
Πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων

Νέα αποστολή τουριστικών Πρακτόρων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, επισκέφθηκε την περιοχή μας. Γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής. Και φυσικά το χαιρόμαστε και το επικροτούμε όλοι.
Όμως μας κάνει τρομερή εντύπωση και μας λυπεί βαθύτατα το ότι για άλλη μια φορά από το πρόγραμμα απουσιάζουν τα Σέρβια.
Πρώτη μέρα  οι Πράκτορες ήταν στην περιοχή μας. Επισκέφθηκαν τη Νεράιδα και στη συνέχεια πήγαν στο Βελβεντό. Σκεπασμένο, μία εκκλησία και ένα Οινοποιείο κάλυψαν όλο το απόγευμα!!!. Καλά όλα αυτά, αλλά αλήθεια δεν γνωρίζουν στον ΕΟΤ ότι υπάρχουν και τα Σέρβια με τα βυζαντινά Κάστρα, μοναδικά στη Δυτική Μακεδονία; Διότι απευθυνθήκαμε στο τουριστικό Γραφείο του Κασκαμανίδη στη Φλώρινα και μας απήντησαν ότι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα ήταν ο ΕΟΤ Δυτικής Μακεδονίας. 
Δε θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις και δεν απαξιώνουμε τίποτε, αλλά και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα οινοποιείο π.χ. αξίζει περισσότερο από μία Καστροπολιτεία.  Τι να πει κανείς…
Δε βρίσκομε λόγια να εκφράσουμε τη θλίψη μας, την απορία μας, την αγανάκτησή μας… Εάν συνέβαινε για πρώτη φορά, θα μπορούσαμε ίσως να το δικαιολογήσουμε –αν και πιστεύουμε πως δε δικαιολογείται… Όμως συνέβη και άλλες φορές. Είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα, αλλά εις «ώτα μη ακουόντων». Γιατί αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά κατά των Σερβίων;
Και θα είχαμε πολλά να προβάλλουμε από τον τόπο μας. Παραλείπουμε τις φυσικές ομορφιές, τα φαράγγια, τα ανθρωπόμορφα βράχια, τις βραχοσπηλιές, τους μοναδικούς γεώτοπους, και περιοριζόμαστε μόνο στο μοναδικό στη Δυτική Μακεδονία Κάστρο μας και τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία μας, το «Μυστρά της Μακεδονίας.».

Για το Κάστρο των Σερβίων ο Προϊστάμενος της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αντώνιος Πέτκος είχε πει σε σχετική ημερίδα:  «Λόγω της μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του κάστρου και των μνημείων που σώζονται σ’ αυτό, τα Σέρβια εισέπραξαν σε μεγάλο βαθμό τη φροντίδα και την προστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το 1962 τα τείχη, η Βασιλική, οι Άγιοι Θεόδωροι και οι Άγιοι Ανάργυροι χαρακτηρίστηκαν ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία… Ήδη έχουμε εισηγηθεί … να λειτουργήσει στα Σέρβια σχετικό διακρατικό πρόγραμμα με θέμα την παρουσίαση της στρατηγικής και της μεθοδολογίας αποκατάστασης των κάστρων με πρότυπο την περίπτωση του κάστρου των Σερβίων.»
Η αξία και η σημασία της Καστροπολιτείας των Σερβίων εκτιμήθηκε όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς. Άλλωστε, όπως τόνισε η Ι. Παπαγιάννη, Καθηγήτρια του ΑΠΘ. «Τα Κάστρα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι μνημειακής κληρονομιάς, …είναι ο πιο συχνά επισκεπτόμενος χώρος από τους τουρίστες και σ’ αυτό έχει επενδύσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην αξιοποίησή τους σαν πόλο έλξης των τουριστών.»
Και μόνο στον τουριστικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν κάποια θέση, όπως με λύπη μας διαπιστώνουμε. Γιατί, αλήθεια; Ήταν απλά μία παράλειψη ή κάτι άλλο, που δε θα θέλαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ούτε καν να το σκεφθεί;
Δεν είναι αλήθεια πως όσο περισσότερα έχουμε να επιδείξουμε, τόσο περισσότερο προσελκύουμε τους τουρίστες και άρα τόσο το καλύτερο για όλους; 
Ας προβληματίσει αυτό κάθε υπεύθυνο άνθρωπο