Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

«Περιβάλλον και Πολιτισμός. Φωνές νερού μυριάδες» Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποίησε ο Μ.Ο. Σερβίων «Τα Κάστρα»


Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός. Φωνές νερού μυριάδες». Ήταν ένας τριήμερος εορτασμός από 6 έως 8 Οκτωβρίου. Θέμα του δικού μας προγράμματος ήταν «Το μεγάλο Φαράγγι των Σερβίων» Καλέσαμε σχολεία και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ως εξής:
Την Πέμπτη επισκεφθήκαμε το Φαράγγι σε τρεις βάρδιες, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Σερβίων. Την Παρασκευή σε δύο βάρδιες, με το Γυμνάσιο Βελβεντού, ένα τμήμα του Γυμνασίου Σερβίων και το Γυμνάσιο Κρόκου.
Συγκεντρωθήκαμε στο χώρο των Αγίων Αναργύρων. Εκεί η Χρυσάνθη Καραγιαννίδου ξενάγησε τα παιδιά γενικά για τα Σέρβια, τα ιστορικά στοιχεία, τη στρατηγικότητα της πόλης και πέρασε στα φαράγγια, οπότε το λόγο ανέλαβε η Γεωλόγος Αργυρώ Ασβεστά και ανέπτυξε τα σχετικά με τα Φαράγγια των Σερβίων.
Τονίσθηκε η σημασία του νερού στη δημιουργία του φαραγγιού, επισημάνθηκαν τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση, αναφέρθηκαν μυθολογικά στοιχεία που σχετίζονται με τους βράχους αυτούς, θρύλοι και παραδόσεις. Στα παιδιά προσφέρθηκαν νερά και χυμοί, προσφορά του Δήμου μας και ένα γλυκό από τον Όμιλο.
Περιηγηθήκαμε σε όλο το χώρο του φαραγγιού υποδεικνύοντας στα παιδιά να θαυμάσουν τα δημιουργήματα της φύσης και ατενίζοντας από ψηλά όσο μπορούσαν το βάθος του φαραγγιού. Νυφίτσες και άλλα ζώα ή φυτά προκάλεσαν την προσοχή των παιδιών, τα οποία συνεχώς φωτογράφιζαν. Ανεβήκαμε στη Βασιλική και κάναμε τη σύνδεση του φυσικού τοπίου με τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν οι μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, όπου προβλήθηκαν δύο video, ένα με αναρριχητές στο φαράγγι και ένα παραγωγή της ΕΡΤ που αναφέρεται στο χρυσό, που λέγεται ότι υπήρχε στο φαράγγι και γινόταν εκμετάλλευση στην αρχαιότητα και στα χρόνια του Βυζαντίου.
Τέλος δόθηκε στα παιδιά ένα δισέλιδο ενημερωτικό που είχαμε ετοιμάσει για το Μεγάλο Φαράγγι των Σερβίων, ένα φυλλάδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για το νερό και ένα δελτάριο στο οποίο τα παιδιά σημείωσαν τις εντυπώσεις τους από το όλο πρόγραμμα.
Το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου ο Καθηγητής Γεωλογίας και Κοσμήτορας της Σχολής 
Θετικών Επιστημών του  Α.Π.Θ. κύριος Σπύρος Παυλίδης έδωσε διάλεξη στα Σέρβια με θέμα 
«  Γεωμορφολογική διαμόρφωση των Φαραγγιών στα Σέρβια. Η δράση του νερού και της τεκτονικής» 
Ο κύριος Παυλίδης ανέλυσε πώς δημιουργήθηκαν τα φαράγγια γενικώς και ειδικότερα στα Σέρβια,
 αναφερόμενος στη δράση του νερού και των σεισμών. Είχε πολλές εικόνες και φωτογραφίες για να 
γίνουν πιο κατανοητά 
Στο τέλος παρουσιάσαμε το ένα από τα δύο video που δείξαμε στα παιδιά, το video με τους Αναρριχητές το οποίο τυχαία ανακαλύψαμε στο YOU TUBE. Πρόκειται για τρεις αναρριχητές, μάλλον Γερμανούς  που πέρασαν με σχοινιά το φαράγγι μας και το βιντεοσκόπησαν. Είναι πολύ εντυπωσιακό καθόσον έχει εικόνες που ούτε καν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν στο φαράγγι μας.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου έγινε ανάλογη περιήγηση στο Φαράγγι για το κοινό.  Συμμετείχε μία ομάδα δώδεκα ατόμων οι οποίοι περιηγήθηκαν από τον κύριο Παυλίδη. Ανέλυσε πώς σχηματίστηκαν τα ρήγματα δείχνοντάς τα μέσα στο φαράγγι, μας έδειξε τα διάφορα πετρώματα και άλλα διάφορα γεωλογικά φαινόμενα. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία και ένας υπέροχος περίπατος, καθώς ευνοούσε και ο καιρός. Παρατηρήσαμε και τις σπηλιές μες στο βουνό, μένει όμως να ρθουν ειδικοί να τις εξερευνήσουμε…
Καλούμε και όσα σχολεία άλλα θα ήθελαν να περιηγηθούν το φαράγγι και τις άλλες ομορφιές του τόπου μας, να επικοινωνήσουν μαζί μας (24640 22555) και να το οργανώσουμε…
 Τα βίντεο