Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γιάννης Γκιώνης: «Η αφήγηση ενός Μαχητή»

Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» υπό την αιγίδα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, διοργάνωσε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Γιάννη και Διονυσίου Γκιώνη, Καθηγητών, «Η αφήγηση ενός Μαχητή», Το Ημερολόγιο του Ευθ. Κατσιάπη, Στρατιώτη των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913 που έγινε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Υγιεινή Διατροφή. Αλήθειες και Μύθοι.


Την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωΐ ο Όμιλός μας πραγματοποίησε εκδήλωση σχετικά με τη διατροφή. Καλεσμένος ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Ιωάννης Καψάλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Υγιεινή Διατροφή. Αλήθειες και Μύθοι». Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Ιερέας π. Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχός μας κ. Κωνσταντόπουλος Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος κ. Λαζαριώτης Νικόλαος, ο πρ. Διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Λαϊόπουλος Αλέξανδρος και πολλοί πολίτες. 


Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

«Η αφήγηση ενός Μαχητή»,


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
           «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού,
κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου των Γιάννη και Διονυσίου Γκιώνη, Καθηγητών,
«Η αφήγηση ενός Μαχητή»,
Το Ημερολόγιο του Ευθ. Κατσιάπη, Στρατιώτη των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913.
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.00΄π.μ.
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια.

Με τιμή
Το Δ.Σ. του Μ.Ο.Σ.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Υγιεινή Διατροφή-Αλήθειες και Μύθοι


Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» σας προσκαλεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.00 π.μ. στην Ομιλία του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ιωάννη Μ. Καψάλη με θέμα: « Υγιεινή Διατροφή-Αλήθειες και Μύθοι»   Θα επακολουθήσει συζήτηση.
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια.
Με Τιμή
Το Δ.Σ. του Μ.Ο.Σ.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων Από το Μ.Ο. Σερβίων «Τα Κάστρα»


Την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου o M.Ο.Σ. πραγματοποίησε εκδήλωση προς τιμή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων. Ομιλητής ο διδάκτωρ  Ιστορικής Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Αναστάσιος Δάρδας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών ως εορτή της Εκκλησίας και της Παιδείας και παιδαγωγικά τους μηνύματα.»  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Ιερείς π. Κωνσταντίνος και π. Λάζαρος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σόκουτης Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Λαζαριώτης Νικόλαος και αρκετοί συμπολίτες μας.
Προλογίζοντας η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. τόνισε:
«Οι τρεις  Ιεράρχες με τη βαθιά τους σοφία, την εξαίρετη σύνεση, την ευθυκρισία, την αίσθηση του μέτρου, την ευρύτητα των οριζόντων αλλά και με την αξιοθαύμαστη μεγάλη διορατικότητα, την τόλμη και την ανυποχώρητη αποφασιστικότητα, ζώντας τον τέταρτο μ.Χ. αιώνα, θεμελίωσαν τη σύνθεση της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας με τη διδασκαλία της Εκκλησίας και διέσωσαν τον Ελληνισμό και την κλασική του Γραμματεία και Παιδεία. Διότι ιδιαίτερα στην εποχή τους οι αξίες του Ελληνισμού ταυτίζονταν με την εθνική θρησκεία και κινδύνευαν να συμπαρασυρθούν με αυτήν.
Με τη διδασκαλία και τη ζωή τους απέδειξαν ότι ο ελληνικός Λόγος δεν αντιτίθεται προς το Χριστιανισμό, αλλά αντίθετα υπηρετεί τη Χριστιανική Ηθική και αναδείχθηκαν έτσι οι θεμελιωτές του Ελληνοχριστιανικού τρόπου ζωής και σκέψης.      
Και οι τρεις ήταν σοφοί και άγιοι και θα παραμένουν πάντα φωτεινά πρότυπα και πολύτιμοι οδηγοί για την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Έδωσαν στην Παιδεία ένα νόημα καθολικότητας, εκφράζοντας τη διδασκαλία ότι ο Χριστιανισμός δεν μπορεί να αγνοήσει τα μορφωτικά στοιχεία που προέρχονταν από μη χριστιανικές πνευματικές επιδόσεις.
Μελετώντας τις θέσεις των Τριών Ιεραρχών για θέματα αγωγής των νέων, συναντούμε στα κείμενά τους τολμηρή και πρωτοποριακή πνευματική πρωτοβουλία, προβληματισμούς και προτάσεις, όμοιες με τις πλέον προωθημένες της εποχής μας στις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.
Από βαθιά, λοιπόν, ιστορική συνείδηση η Ελληνική Πολιτεία από τη συγκρότηση του Νέου Ελληνικού Κράτους όρισε η εορτή των τριών αυτών Οικουμενικών Διδασκάλων να είναι η κατ’ εξοχήν εορτή των Πνευματικών Ιδρυμάτων του Έθνους.»

Ο κ. Δάρδας τόνισε ότι η σύζευξη – της οποίας οι 3 Ιεράρχες είναι οι κύριοι εκφραστές -της ελληνικής σκέψης με τη χριστιανική πίστη είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την πορεία της παγκόσμιας ορθοδοξίας και σκέψης. «Η δυσκολία καθώς και η αναγκαιότητα να μιλήσουμε γι’ αυτούς τους μεγάλους, στον καιρό μας επιτείνεται δεδομένης της παντοειδούς κρίσεως.» Παρουσίασε κάποιες σκέψεις για να βοηθηθούμε όλοι και χώρισε το όλο θέμα σε τρεις ενότητες.
Στην πρώτη παρουσίασε στοιχεία από τη ζωή τους τα οποία συσχετιζόμενα με το σήμερα δίδουν αφ’ εαυτών μηνύματα.
Ο Μ. Βασίλειος παιδί οικογένειας με 10 παιδιά, από τα οποία οι 3 Επίσκοποι και οι 2 Μοναχοί. Διδάχθηκε την ευσέβεια από τη γιαγιά Μακρίνα και από τη μητέρα Εμμέλεια. . «Από της εστίας η χάρις» λέει ο αδελφός του Γρηγόριος Νύσσης. Η ποιμαντορία του δεν κράτησε παρά 9 χρόνια. Πέθανε 49 ετών. Αλλά αυτό το σύντομο διάστημα ήταν τόσο ικανό για να φανεί η ποιμαντική του αξία.
Ο Γρηγόριος πριν γίνει επίσκοπος ήταν δημόσιος υπάλληλος και διακρίθηκε για την εντιμότητα και την ανιδιοτέλειά του. Ήταν πραγματικός μαχητής. Το αξίωμα «πράξις θεωρίας επίβασις» είναι δικό του. Έμεινε θεολόγος στην εκκλησία, διότι πέντε περίφημοι θεολογικοί του λόγοι στην Κωνσταντινούπολη «ενίκησαν των ρητόρων τας σάλπιγγας». Για την ομόνοια και το καλό του Ποιμνίου του δέχθηκε να θυσιαστεί.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έχασε πολύ μικρός τον πατέρα του. Η μητέρα του θυσίασε τα πάντα για την ανατροφή του παιδιού της. «βαβαί, οίαι γυναίκες παρά Χριστιανοίς εισί», έλεγε ο Λιβάνιος., ο οποίος ήθελε να αφήσει στη σχολή του διάδοχο τον Χρυσόσοτομο «αν δεν τον είχαν προσεταιριστεί οι Χριστιανοί». Ασκήτεψε μετά το θάνατο της μητέρας του. Ως αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης πήρε πολλά εξυγιαντικά μέτρα τα οποία όμως γέννησαν μεγάλη αντίδραση και κατόρθωσαν να τον εξορίσουν εις ερημότατο χωρίο του Πόντου, την Κοκουσό. Ο Λόγος «εις Ευτρόπιον» συγκλονίζει.
Στο δεύτερο θέμα,  Γιατί καθιερώθηκε η κοινή εορτή, ο Ομιλητής είπε ότι ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων Ιωάννης Μαυρόπους. με τον κοινό εορτασμό σταμάτησε τη φιλονικία των ανθρώπων που είχαν χωριστεί σε τρεις μερίδες, υποστηρίζοντας η κάθε μια έναν. «Στην εκκλησία, είπε, δεν έχουμε  ισοπέδωση και μαζικοποίηση αλλά σύνθεση και συναγωγή Είναι μία πολυφωνία που οδηγεί στην εν Αγίω Πνεύματι συμφωνία.»
Το τρίτο μέρος παρουσίασε «κάποια ψήγματα χρυσού» από τα πολύτιμα συγγράμματά τους «Υπήρξαν πολύπλευρες, πολυτάλαντες προσωπικότητες. Συνδύασαν σοφία και αρετή και δραστηριότητα. Επιστήμη, κοινωνική δραστηριότητα και αγιότητα.
Σχετικά με την αγωγή των Νέων ο Ι. Χρυσόστομος λέει «Της τέχνης ταύτης ουκ έστιν άλλη μείζων». «Η αγωγή είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών, λέει ο Γρηγόριος. Ο Χρυσόστομος μίλησε για την αρχή της εποπτείας - «ουδέν διδασκάλου ψυχρότερον, εν λόγοις μόνον φιλοσοφούντος» - καθώς και για την αυτενέργεια. Τέλος διαγράφει αμίμητα την αγαπητική σχέση διδασκάλου και μαθητών. «Ουδέν ούτω προς διδασκαλίαν επαγωγόν,  ως το φιλείν και φιλείσθαι» Και βέβαια τονίζει το παράδειγμα το προσωπικό. Για να γίνει ένας διδάσκαλος πρέπει πρώτα να διδάξει τον εαυτό του.
Η Παιδεία των 3 Ιεραρχών απετέλεσε αφετηρία για την ορθόδοξη παράδοση. Οι Πατέρες συνέδεσαν τον αρχαίο κόσμο με τον νεότερο ελληνισμό. - Διαφωτιστές.
Και τελείωσε ο Ομιλητής: Ήταν και είναι ολέθριο λάθος στα σχολεία μας να παραθεωρούμε αυτή την παράδοση και την πατερική πολιτιστική κληρονομιά και από την Κλασσική Ελλάδα να μεταβαίνουμε στην νεότερη αφήνοντας έξω θεμελιώδη γράμματα του Βυζαντίου και τα κείμενα των Πατέρων. Βέβαια η Παιδεία είναι παγκόσμια αλλά ο κάθε λαός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και πέρα από ακρότητες σοβινιστικές θα πρέπει να κρατάει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όταν συνδέθηκε η γιορτή των 3 Ιεραρχών με τα ελληνικά Γράμματα, οι άνθρωποι πίστευαν χριστιανικά και φρονούσαν ελληνικά. Τότε κρατούσε δυνατά το γένος τη ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία. Σήμερα χάσαμε το νόημα αυτής της γιορτής και κάποιους ίσως και τους ενοχλεί. Είναι γιατί χάσαμε το νόημα της ελληνικής ορθοδοξίας και δε μας συγκινούν ούτε η σοφία τους ούτε η αγιοσύνη τους. Πρέπει να πάμε μπροστά, χωρίς να ξεκοπούμε από το πνεύμα της Ευρώπης Η γιορτή των 3 Ιεραρχών μας δίνει ακριβώς αυτό το νόημα, ότι κρατώντας την ιδιοπροσωπία μας ως ορθόδοξοι Έλληνες, να βιώσουμε αυτή την παράδοση, να μην αφομοιωθούμε μέσα στην πανσπερμία και τη χοάνη των λαών της Ευρώπης, να κρατήσουμε τη δική μας ελληνορθόδοξη ταυτότητα.